Vuoden kaupunkilainen on vantaalainen Anneli Virtanen

Vuoden kaupunkilainen Anneli Virtanen

Kaupunkitoimittajat ry on valinnut Vuoden kaupunkilaiseksi 2019 vantaalaisen asukasaktiivin Anneli Virtasen.  

Ilolan asukasyhdistys yritti parin vuoden ajan saada Helsingin mallin mukaista puistoruokailua. Keväällä Vantaa päättikin aloittaa puistoruokailun, mutta vain kahdessa paikassa, Myyrmäessä ja Havukoskella. Tästä sisuuntuneena eläkkeellä oleva ravintola-alan ammattilainen Anneli Virtanen päätti toimia. Hän neuvotteli Tikkurilan seurakunnan kanssa mahdollisuuden käyttää Ilolan seurakuntataloa 6 viikon ajan.    

Käytössä oli siis suurtalouskeittiö ja kunnolliset astiat. Lapsille tarjottiin kolme ateriaa päivässä, ja eri alojen talkoolaiset järjestivät pihalla toimintaa ja retkiä. Paikalliset kauppiaat antoivat ruokatavaroita, Vantaan Yhteinen pöytä-projekti avusti. Vantaan kaupunki antoi lopulta 2 500 euron avustuksen. Näiden kesäviikkojen aikana lapset ja aikuiset löysivät toisensa. Moni sanoi, että tuli vain piipahtamaan paikalle, mutta huomasi avustaneensa hommissa joka päivä. 

Ilola on tyypillinen lähinnä 80-luvulla kasvanut kaupunginosa, jossa väestön ikärakenne on muuttunut. Nyt alueelle on muuttanut uusia lapsiperheitä, joille ei ole oikein mitään kohtaamispaikkaa. Vantaan kiivaan kasvun vuosina rahat menevät uusille alueille. Lapsiperheiden, lapsien yksinäisyys korostuu näillä alueilla, joilla ei ole edes luistelukenttää.

Vantaa laajentaa puistoruokailua ensi vuonna, mutta edelleenkään palvelu ei ulotu Ilolaan.  Nyt toisensa löytäneet aikuiset puuhaavat Nuorten ilta -toimintaa koululle. Kaupunki suunnittelee skeittiparkkia. 

Ilolan mallista innostuneena pari muutakin Vantaan kaupunginosaa pohtii nyt vastaavanlaista kesäruokailua.